Umění Malayabu Sibat

Výsledek rozsáhlého průzkumu na cca 14000 ostrovech Indonésie a 7000 ostrovech Filipín ukázal, že umění malajského Sibatu je jedním z nejvzácnějších umění, praktikované hlavně v Molukách, na ostrovech jižního Negrosu a v džunglích Mindoroa. Slovo Sibat popisuje dřevěné kopí vyrobené z bambusu, úzké bagacay (rostlina z rodu bambusů), nebo z železného dřeva s ostrou špičkou, používané domorodci k lovu divokých prasat, hadů, ryb, ale především jako zbraň k obraně proti útočícím kmenům. Slova Sibat se používalo v Indonézském jazyce a filipínských nářečích, na ostrovech Negros této zbrani říkali Bangkaw, Sumbling nebo Palupad.

sibat 02Techniky používané domorodci jsou odvozeny od využití síly bodu proti útočícímu divočáku. Silná rána do zátylku nebo pod krk zraňující oblast hrudníku, probodávající jícen, zabrání běžícímu zvířeti dýchat. Divočák nemusí okamžitě zemřít a je možné, že se bude bránit a klást odpor. Silný úder sibatem do hlavy na chvíli oddálí útok zvířete aby hned následovalo smrtící probodnutí. Po každém, dolů směrujícím zásahu, následuje další, který může směřovat do kterékoliv části těla zvířete. Zničující akce využívá gravitaci, která zlomí každý odpor. Užití malajského sibatu je efektivní při každém pohybu.

WAR 1Základem malajského sibat útoku a protiútoku je princip trojúhelníku - účinný překvapující pohyb. V případě kontaktu s jinou zbraní, cílem malajského bojovníka je vést sibat přímo na ruku nebo hlavu protivníka. To umožní aby následoval okamžitě další protiútok ? zabijácký nůž skrytý podél boku je vytažen a vražen do ledvin nepřítele tak silně, že znemožní odvetu.
Malajští bojovníci jsou kanibalové v Iranjayi a v Indonésii. Kanibalové užívají sibat jako svou primární zbraň. Devastující touha zničit nepřítele je hlavní pocit spojený s užíváním sibatu.
Malajský Sibat je dnes jedním z původních bojových umění systému Pekiti Tirsia Kali. Obsahuje několik metod, které jsou účinnými technikami zabudovanými uvnitř tohoto systému. Společně se silou malajského sibatu garantuje ničící efekt, při kterém je přežití nepřítele krajně nepravděpodobné

Pekiti Tirsia tréninkový program obsahuje malajský Sibat jako přípravu pro střetnutí s dlouhou zbraní. Cvičení s dlouhou tyčí učí studenty zvládat mechaniku těla, zvyšuje porozumění obecných principů boje a samozřejmě připravuje studenty pro užití dlouhých zbraní obecně. Trénink se nezaměřuje pouze na individuální opakování cvičebních celků, ale i na trénink s partnerem. V Pekiti Tirsia se oštěp a dlouhá tyč používají k boji na dlouhou, střední ale i krátkou vzdálenost. Trénink je fyzicky náročný, zábavný a nabízí i jedinečné zážitky.


magellanV určitých situacích může být dlouhá zbraň výborným sebeobranným nástrojem. Stejné principy boje mohou být totiž využity například s židlí, lyžařskou hůlkou, koštětem nebo částí plotu. Navíc dovednosti a bojové schopnosti, které se tréninkem s filipínskou dlouhou tyčí rozvíjejí, jsou velmi užitečné i pro boj beze zbraně. Žádná jiná tréninková metoda tak dobře nerozvíjí funkční sílu těla, dynamiku pohybů a odvahu obránce jako boj s dlouhou tyčí. To je jeden z důvodů, proč Grand Tuhon Leo T. Gaje trénink s dlouhou tyčí doporučuje.

 
Zobrazeno 20026 krát

KALENDÁŘ AKCÍ

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30