Cvičný nůž Kizlyar Supreme Delta


I když kovové tréninkové nože nepoužíváme a tudíž se na ně ani nezaměřujeme, tentokrát jsem udělal výjimku a nedalo mi abych o tom napsal i pár řádků. 

Nedávno jsem měl možnost otestovat tréninkový nůž firmy Kizlyar Supreme s označením Delta. Na první pohled nůž zaujme oranžovou rukojetí, která tak jasně odlišuje tréninkový nůž od ostré verze, což považuji za velice povedené. Na černěné čepeli z materiálu AUS 8 se pak krom loga, názvu výrobce a nože stkví ještě nápis, že jde o tréninkový nůž a to, že byl vyvinut ve spolupráci se školou boje nožem Tolar. Nůž je vyroben z jednoho kusu oceli s celkovou délkou 280mm, délkou čepele 145mm a šířka 4 mm. Úchopová část je dlouhá 130mm a příložky na rukojeti jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako na originální verzi tj. kratonu, pouze s rozdílností barevného provedení. Všechny hrany jsou pečlivě opracovány, takže při běžné manipulaci nehrozí žádné zranění.

      715A2403  715A2383  715A2390


            Vzhledem k tomu, že se jedná o tréninkový nůž, který má být věren svému originálu se přeci jen najde pár proti, které tento nůž zařazují pouze do úzkého okruhu využití. Především jde o jeho váhu nebo chcete li hmotnost. Ta je daleko vyšší než originální verze a je to zapříčiněno chybějícím výbrusem. Možná by bylo lepší, kdyby výrobce místo skvostného nápisu na čepeli do ní vyvrtal pár otvorů tak, aby se váha s originálem až tak nápadně nelišila. Hmotnost tohoto tréninkového nože zároveň předurčuje i to, co se s takovým nožem dá trénovat. Jde pouze o pomalé nácviky ve dvojici nebo sólová cvičení. Každopádně v žádném případě se nedá mluvit o plnohodnotném nástroji pro trénink, neboť při razantnějším použití hrozí vysoké riziko zranění sparingpartnera a to na tréninku jistě nikdo nechce.

            Při sólových cvičeních a drilech se pak projevil další nedostatek, který není na první pohled tak patrný. Rukojeť, která se za normálních okolností jeví jako stabilní a nápadně připomíná rukojeti jiných světových výrobců se po delším a intenzivnějším tréninku začala projevovat tak, že v úchopu působí nestabilně a ve spocených rukách má tendenci klouzat a vyjíždět. Pokud by měl protivník např. neprořeznou rukavici, není v tomto okamžiku problém nůž z ruky vytrhnout. V určitých místech by rukojeti slušelo trochu větší zdrsnění, které by pak přispělo k jistějšímu úchopu. Stejně tak by se stálo zamyslet nad délkou celé úchopové části, protože pro běžnou ruku se jeví jako zbytečně dlouhá a klidně by mohla být o nějakých 5-7mm kratší – to i s přihlédnutím k větším dlaním, což by umožnilo daleko lepší manipulaci při změnách úchopu a v reverzním držení daleko pohodlnější oporu palce v zadní části, která má očko pro provlečení šňůry. Očko je velmi pěkně včleněno do celkového designu a při úchopu podobnému držení šroubováku nikterak nepřekáží a nenarušuje komfortnost úchopu. Směrem k zadní části má rukojeť mírně svažující charakter a z toho vyplívající nejistotu úchopu při delší manipulaci. Jinak díky celkové vyváženosti úchopové části je možno nůž držet libovolným úchopem, což velice oceňuji.  

715A2387           

Další problém, který nastal, je při použití razantního bodu zastaveného o tvrdou překážku, kde záštita, která je pouze na spodní straně nože má velký náběhem směrem k ostří čepele a je poměrně kráká, neudrží ruku na svém místě a prsty mají pak tendenci sklouznout na čepel, což v kombinaci s výše uvedenou klouzavostí může vést k velmi vážnému poranění majitele. Nutno dodat, že ostrá verze má na horní části ještě vroubkové zdrsnění pro palec, které sice zvyšuje jistotu úchopu při tzv. šavlovém držení, ale při razantním bodu by to nikterak nepomohlo a výsledek by byl zcela stejný.

            Vzhledem k tomu, že cvičná verze nože lze umístit do pouzdra nože ostrého, značně to rozšiřuje možnosti využití tohoto cvičného nože a výcvik lidí, kteří tento typ nožů využívají např. ve své profesi, může tak být daleko zajímavější a intenzivnější s ohledem na vyšší bezpečnost.

            V závěrečném shrnutí bych to ohodnotil asi takto: je to nůž příjemného vzhledu se zajímavým designem, který po mírných úpravách může udělat spoustu práce a radosti svému majiteli. Ve cvičné verzi bych ho doporučil pouze pro velmi pomalé a obezřetné nácviky, které jsou ovšem podmíněny již předchozími zkušenostmi, či techniky nácviku bez soupeře v místech, kde náhodné vyklouznutí z ruky nezpůsobí nikomu jinému škodu. V ostré verzi je pak nutno se sžít s těmito nedostatky tak, aby vás nepřekvapili v té nejméně vhodné chvíli. Věřím však, že líbivý design v kombinaci s odpovídající délkou čepele a možností využívání ostrá versus cvičná verze si své místo na trhu najde a jejich majiteli přinese mnoho příjemných a nezapomenutelných zážitků.

                                                                                                                                                                                                      A.B.

 

 

Zobrazeno 30739 krát
Další v této kategorii: « Legenda zvaná KA-BAR

KALENDÁŘ AKCÍ

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
31