Leopoldo Tortal Gaje Jr.

(* 5.5.1938)

V roce 1938 v Legaspi, Albay, se narodil Grand Tuhon Leo Tortal Gaje. Jeho matkou byla Feliza G. Tortal (jediné dítě Conrada Tortala), otcem Leopoldo P. Gaje, Sr. Krátce po jeho narození a následné smrti jeho sestry ? dvojčete a matky Felizy, byl Leo vychováván svým dědečkem Conradem. Od svých šesti byl trénován v PTK. Od šesti do devíti let trénoval pouze footwork (práci nohou). Denně se pohyboval na desce dřevěného stolu, přičemž mu Conrado útočil na nohy dřevěnou tyčí, aby si takto osvojil a velmi dobře zvládl strategické manévrování, které je jedním z hlavních znaků PTK. Poté byl trénován v Contradas a Doce metodách a dalších stupních bojů dvakrát denně - ráno před tím, než šel do školy, a po návratu ze školy až do pozdního odpoledne. Takto pokračoval s tréninkem i při svém studiu střední a vysoké školy.

Po smrti Tay Dadoy (přezdívka Conrado B. Tortala) zdědil Leo Tortal Gaje dědictví a odkaz Pekiti-Tirsia. V té době byl tento rodinný bojový systém na Filipínách otevřen pouze těm, kteří měli genetickou spojitost s rodinou a byli zvoleni pro svou disciplínu k udržení a chránění rodinného tajemství. V následující dekádě Leo tento slib dodržel a současně se začal věnovat podnikání. Pracoval jako prezident Confederation of Free Trade Workers Union a jako výkonný víceprezident Bataan Free Trade Zone Industrial Develoment Corporation. Trénoval vlastní bezpečnostní síly pro přepravu hotovosti, bodyguardy a ochranné skupiny pro místní a provinční politiky a lidi (podle jeho slov ?my wrecking crew?), kterým důvěřoval a kteří měli zajistit jeho vlastní bezpečnost.

V roce 1972 se Tuhon Gaje přestěhoval do USA a usadil se v New Yorku. V Americe viděl rozvíjející se zájem o bojová umění, předpověděl úspěch filipínských bojových systémů a uznání filipínských lidí pro jejich výjimečný systém obrany. Držíce se filozofie Pekiti-Tirsia Tuhon Gaje otevřel světu dveře poznání, vybral několik pokročilých studentů Black Belt a nabídl světu prostřednictvím těch, kteří vydrží, umění Kali.

Grand Tuhon Gaje je od té doby na celém světě vedoucí osobností v propagaci a učení autentického filipínského bojového systému, nejen na poli bojových umění, ale i v armádních a policejních profesích. V současnosti se spojil s dalšími filipínskými mistry, pracuje na nejvyšších úrovních filipínské vlády na propagaci, poznání a ochraně kulturního dědictví filipínského bojového umění.

Grand Tuhon Gaje byl vedoucí autoritou filipínských bojových umění v sedmdesátých letech ve východní části USA. V té samé době Guro Dan Inosanto a ostatní filipínští mistři byli stejnými autoritami v západním regionu USA (New York a California byly domovem největší filipínské komunity v USA). Od dob představení filipínských bojových umění USA a celému světu dosáhlo Pekiti-Tirsia mnoha úspěchů.

Grand Tuhon Gaje byl prvním člověkem, který organizoval a řídil velké propagace a demonstrace filipínských bojových stylů ve východní USA v takových ulicích jako New York Lincoln?s Center a ukázal poprvé veřejný filipínský full-contact souboj v Great Georgie, New Persey Playboy klubu.

Grand Tuhon Gaje byl také první mistr, který otevřel školu filipínských bojových umění na filipínském konzulátě v New Yorku a první, kdo představil filipínské bojové umění mezi ostatními bojovými disciplínami národních organizací. Grand Tuhon Gaje se společně s ostatními uznávanými osobnostmi jako jsou Alex Sternberg z Jewish Karate Federation nebo Robertem Trias, mistrem US Karate Association, připojil k tréninkovému programu pro pokročilé studenty Black Belt a k veřejným předváděčkám. Grand Tuhon Gaje byl mistrem Triasem uznán jako hlava filipínských bojových umění US Karate Association (USKA) a byl přiveden do Indonesian Pendekar Banting, asociací Indonesian Silat Pendekars.

V roce 1979 se stal Grand Tuhon Gaje, společně s ostatními mistry jedním z hlavních organizátorů prvního národního turnaje v Arnis pořádaného na Filipínách a sponzorovaného asociací NARAPHIL (National Arnis Association of the Philippines). Gajeho student Tom Bisio (učil se u Gajeho tři a půl roku) - Grand Champion Pekiti-Tirsia - vyhrál v kategorii instruktorů proti mnoha zkušeným seniorům.V roce 1980 byl Grand Tuhon Gaje jmenován komisařem NARAPHIL pro Severní a Jižní Ameriku. Na obou kontinentech významně propagoval filipínské bojové umění. V osmdesátých letech dominovala první generace Pekiti-Tirsia studentů a instruktorů na scéně full-contactních turnajů po celých Spojených státech. Svou výbornou pověst si získávali především svou rychlostí, silou a výbornou prací nohou.

Grand Tuhon Gaje byl prvním, kdo představil filipínské bojové umění oddělení newyorské policie (NYPD) a vedl v tomto oddělení tréninkový program. Gaje vyvíjel systém obranné taktiky pro bezpečnostní složky zahrnující obranu s obuškem a nožem. Tyto systémy způsobily převrat ve zrychleném výcviku bezpečnostních sil a byly přijaty po celých Spojených státech. Grand Tuhon Gaje byl jmenován hlavou národního výcviku ?Justice System Training Association? a ?United States Police Defensive Tactics Association?. Grand Tuhon Gaje se stal také vedoucí autoritou v sebeobraně s chladnými zbraněmi.

V roce 1996 založil jedinou certifikovanou evropskou federaci Pekiti Tirsia Europe jejíž vedením pověřil svého osobního žáka Maginoo Mandalu Uliho Weidle a nadále tuto organizaci podporuje a pravidelnými semináři dohlíží na kvalitu výuky.

Od devadesátých let do současnosti je Gaje hlavním propagátorem autentického filipínského bojového systému založeného na boji s nožem působícím na Filipínách.tuhonleogaje1
Gaje je hlavním hlasem, který určuje výchovu a poznání Kali i ostatních domácích filipínských bojových umění, v rádiích, televizi, tisku, na festivalech, seminářích, a v soubojích konajících se v místní, provinciální i národní úrovní. V současné době je uznáván a podporován každou filipínskou vládní organizací včetně prezidentské kanceláře pro celosvětovou propagaci Pekiti-Tirsia Kali a filipínských bojových umění.

V dnešní době je Gajeho systém Pekiti Tirsa jako jediné filipínské bojové umění uznáván také ozbrojenými silami Filipín jako učení použitelné pro válku.

Vojenský systém Pekiti-Tirsia je oficiální bojový systém sil Reconnaissance Batalion, Philipine Marine Corps (PMC) a oficiální PMC školy, který se učí na Enlisted Basic tréninku a na základních kursech pro policii. Úspěch této tréninkové metody přinesl mnoho žádostí o výcvik z mnoha ostatních kategorií AFP a filipínské národní policie.

V současné době pracuje Grand Tuhon Gaje jako poradce-senior filipínských ozbrojených sil a vede pokročilý tréninkový program filipínské národní policie pro jednotky angažující se v celosvětovém boji proti terorismu.

Za celou tuto dobu Grand Tuhon Gaje trénoval a ovlivňil tisíce bojovníků, někteří z nich se dokonce stali i zakladateli vlastních, nových bojových stylů, jako například Edgar Sulite ? zakladatel Lameco Eskrima, Chris Sayoc ? zakladatel Sayoc Kali a spousta dalších. Tento skvělý mistr Pekiti-Tirsia Kali je světově uznávanou autoritou ve filipínských bojových uměních a jeho jméno již zní jako synonymum pro ostří nože - Mistr nože Grand Tuhon Leo T. Gaje, Jr.

Zobrazeno 18558 krát
Další v této kategorii: « Co znamená Kali? Léto 2012 »

KALENDÁŘ AKCÍ

po út st čt so ne
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31